Warzywna potrawka z pieczoną dynią, podana z chrupiącymi grzankami. Pyszny, jesienny obiad.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Dynię przekroić na pół. Usunąć pestki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Cienko skroić skórkę. Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne.
2. Dynię wymieszać z curry, 1 łyżeczką słodkiej mielonej papryki, chili oraz łyżką oliwy lub oleju. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, po 20 minutach wyciągnąć dynię, po 35 minutach paprykę.
3. Paprykę obrać ze skórki, pokroić. Dynię pokroić.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut.
5. Dodać paprykę, dynię oraz obrane i pokrojone pomidory. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką.