gulasz z dynią
dania główne wegańskie WYTRAWNIE

Warzywny gulasz z dynią

Warzywna potrawka z pieczoną dynią, podana z chrupiącymi grzankami. Pyszny, jesienny obiad.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Dynię przekroić na pół. Usunąć pestki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Cienko skroić skórkę.  Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne. 
2. Dynię wymieszać z curry, 1 łyżeczką słodkiej mielonej papryki, chili oraz łyżką oliwy lub oleju. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, po 20 minutach wyciągnąć dynię, po 35 minutach paprykę. 

warzywa
pieczona dynia i papryka

3. Paprykę obrać ze skórki, pokroić. Dynię pokroić.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 
5. Dodać paprykę, dynię oraz obrane i pokrojone pomidory. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *