
Tradycyjna zupa buraczkowa. Niezwykle smaczna i zdrowa, klasyczna zupa.
Składniki:
- 850 g buraków
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- kawałek selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- gałązka selera oraz lubczyku (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu czarnego
- kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu
- sól
- do podania: śmietana do zup lub mleko, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub słupki. Oprószyć solą i odstawić.
Marchew i pietruszkę umyć i obrać. Włożyć do garnka, dodać białą część pora, kawałek selera, ząbki czosnku w całości (mogą być nieobrane), natkę pietruszki, a także nać selera i lubczyk ogrodowy, jeżeli udało wam się zdobyć. Całość zalać ok 2,5 litra zimnej wody.
Dodać także listek laurowy, ziele angielskie i kulki czarnego pieprzu. Zagotować.
Dodać buraki i gotować ok 30 minut, aż będą al dente. Wyłowić zioła i por.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Aż wszystkie będą miękkie.
Doprawić solą i zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
Podawać z posiekana natką pietruszki i śmietaną (lub mlekiem).