zupa buraczkowa
wegańskie WYTRAWNIE zupy

Tradycyjna zupa buraczkowa

zupa buraczkowa

Tradycyjna zupa buraczkowa. Niezwykle smaczna i zdrowa, klasyczna zupa.

Składniki:

  • 850 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • gałązka selera oraz lubczyku (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu
  • sól
  • do podania: śmietana do zup lub mleko, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub słupki. Oprószyć solą i odstawić.

Marchew i pietruszkę umyć i obrać. Włożyć do garnka, dodać białą część pora, kawałek selera, ząbki czosnku w całości (mogą być nieobrane), natkę pietruszki, a także nać selera i lubczyk ogrodowy, jeżeli udało wam się zdobyć. Całość zalać ok 2,5 litra zimnej wody.

Dodać także listek laurowy, ziele angielskie i kulki czarnego pieprzu. Zagotować.

Dodać buraki i gotować ok 30 minut, aż będą al dente. Wyłowić zioła i por.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 15 minut. Aż wszystkie będą miękkie.

Doprawić solą i zakwasić sokiem z cytryny lub octem.

Podawać z posiekana natką pietruszki i śmietaną (lub mlekiem).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *