paprykarz warzywny
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie wegańskie WYTRAWNIE

Warzywna pasta kanapkowa

warzywny paprykarz

Pyszna, warzywna pasta kanapkowa, z pikantną nutą. Nazwałam ją pikantny marchewkarz. Smażone, sezonowe warzywa z dodatkiem pomidorów. Świetna wegańska pasta. Pomimo iż lubię mięso, to dla odmiany takie pasty bardzo mi smakują. A do domowego chleba na zakwasie, to już w ogóle rewelacja!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili (lub po prostu szczyptę mielonego chili)
  • 1/3 mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu czarnego i soli
  • szczypta wędzonej papryki (na czubku noża)
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski lub kostkę.

Na patelni na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Dodać paprykę oraz startą marchewkę. Smażyć pod przykryciem kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać słodką mieloną paprykę, wędzoną paprykę, chili, oraz mieloną kolendrę. Wymieszać.

Dodać pokrojone pomidory z puszki (1/3 puszki). Smażyć aż składniki dobrze się połączą a nadmiar płynu odparuje. Warzywa muszą być bardzo miękkie (w razie potrzeby dłużej dusić pod przykryciem). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *