schab w sosie z kurkami
dania główne WYTRAWNIE

Schab w sosie z marynowanymi kurkami

schab z kurkami
schab z kurkami

Aby odświeżyć sobie smak sezonowych kurek, przygotowałam schab w sosie z marynowanych kurek. Są ze słoika, dostępne cały rok. Sos wyszedł bardzo pyszny.

Składniki:

  • 500-600 g schabu bez kości
  • 1 nieduża cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 słoik marynowanych kurek (130 g masa po odsączeniu)
  • 1/2 opakowania serka topionego śmietankowego (40 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Schab oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni, na oleju podsmażyć plastry schabu. Z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, talarki obranej marchewki, pietruszki oraz łyżkę masła. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 1-1,5 h do miękkości.

Dodać odsączone z zalewy kurki oraz serek topiony. Mieszać, gotując na niedużej mocy grzania do rozpuszczenia serka. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody. Zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *