Aby odświeżyć sobie smak sezonowych kurek, przygotowałam schab w sosie z marynowanych kurek. Są ze słoika, dostępne cały rok. Sos wyszedł bardzo pyszny.
Składniki:
- 500-600 g schabu bez kości
- 1 nieduża cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 słoik marynowanych kurek (130 g masa po odsączeniu)
- 1/2 opakowania serka topionego śmietankowego (40 g)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Schab oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni, na oleju podsmażyć plastry schabu. Z obu stron do lekkiego zarumienienia.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, talarki obranej marchewki, pietruszki oraz łyżkę masła. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem. Dusić pod przykryciem 1-1,5 h do miękkości.
Dodać odsączone z zalewy kurki oraz serek topiony. Mieszać, gotując na niedużej mocy grzania do rozpuszczenia serka. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody. Zagotować.