Mój tydzień meksykański stał się dwoma tygodniami. Tyle wspaniałych potraw, że nie sposób wyczerpać temat. Dzisiaj fajitas. To danie można podawać na różne sposoby. Na przykład serwowanie na wspólnym talerzu i każdy samodzielnie komponuje sobie fajitas. Można podawać także już gotowe fajitas, jako składniki podane na pogrzanym placku. Głównym składnikiem tej potrawy jest grillowane mięso, podane w towarzystwie grillowanych lub smażonych warzyw.
Składniki:
Filety:
- 250-300 g filetu z kurczaka
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrzejszej papryki (np. Jolokia)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Pozostałe składniki:
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- plasterki marynowanego jalapeno w słoiku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- szczypta kuminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- placki kukurydzianej lub pszennej tortilli
- do podania: guacamole, salsa
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka pokroić w większe paski. Oprószyć słodką i wędzoną, mieloną papryką, płatkami chili, solą, pieprzem, oraz skropić oliwą z oliwek. Marynować przynajmniej godzinę. Usmażyć na grillowej patelni lub na grillu.
- Filety z kurczaka pokroić w większe paski. Oprószyć słodką i wędzoną, mieloną papryką, płatkami chili, solą, pieprzem, oraz skropić oliwą z oliwek. Marynować przynajmniej godzinę. Usmażyć na grillowej patelni lub na grillu.
- Na talerz wyłożyć warzywa, kurczaka oraz plastry marynowanego jalapeno. Placki tortilli podgrzewać na suchej patelni po kilka sekund z każdej strony.
- Na placku układać warzywa, mięso i po kilka łyżeczek salsy lub guacamole.