Fajitas
dania główne WYTRAWNIE

Fajitas z grillowanym kurczakiem

fajitas

Mój tydzień meksykański stał się dwoma tygodniami. Tyle wspaniałych potraw, że nie sposób wyczerpać temat. Dzisiaj fajitas. To danie można podawać na różne sposoby. Na przykład serwowanie na wspólnym talerzu i każdy samodzielnie komponuje sobie fajitas. Można podawać także już gotowe fajitas, jako składniki podane na pogrzanym placku. Głównym składnikiem tej potrawy jest grillowane mięso, podane w towarzystwie grillowanych lub smażonych warzyw.

Składniki:

Filety:

  • 250-300 g filetu z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrzejszej papryki (np. Jolokia)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Pozostałe składniki:

  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • plasterki marynowanego jalapeno w słoiku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • placki kukurydzianej lub pszennej tortilli
  • do podania: guacamole, salsa

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka pokroić w większe paski. Oprószyć słodką i wędzoną, mieloną papryką, płatkami chili, solą, pieprzem, oraz skropić oliwą z oliwek. Marynować przynajmniej godzinę. Usmażyć na grillowej patelni lub na grillu.
  2. Filety z kurczaka pokroić w większe paski. Oprószyć słodką i wędzoną, mieloną papryką, płatkami chili, solą, pieprzem, oraz skropić oliwą z oliwek. Marynować przynajmniej godzinę. Usmażyć na grillowej patelni lub na grillu.
  3. Na talerz wyłożyć warzywa, kurczaka oraz plastry marynowanego jalapeno. Placki tortilli podgrzewać na suchej patelni po kilka sekund z każdej strony.
  4. Na placku układać warzywa, mięso i po kilka łyżeczek salsy lub guacamole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *