naleśniki ze szpinakiem
dania główne naleśniki WYTRAWNIE

Naleśniki ze szpinakiem i klopsikami

naleśniki ze szpinakiem

Szpinak i pomidory to wspaniały duet, który naprawdę uwielbiam! do farszu szpinakowego, można dodać kilka pokrojonych w kostkę, a następnie podsmażonych pieczarek. Jeszcze pyszniejsze! Sposób zwinięcia naleśników, jest inny niż zwykle robiłam. Zawsze składałam w trójkąty. Ruloniki je się zdecydowanie wygodniej i ładniej prezentują się na talerzu.

Składniki:
Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5-1 łyżeczka soli
  • 3 jajka rozm M lub 2 duże jaja
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Farsz szpinakowy:

  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka masła

Klopsiki:

  • 250 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Naleśniki: 
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami. Drugim sposobem, to przesianie mąki do pozostałych składników. Na rozgrzanej patelni, z tycią kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Farsz szpinakowy:
Na patelni roztopić masło. Wyłożyć zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu, aż do całkowitego roztopienia szpinaku. Następnie smażyć, aż do odparowaniu nadmiaru płynu. W między czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatałową. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać. Dzięki temu farsz ma łagodniejszy smak, oraz wspaniałą konsystencję.
Klopsiki
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę oraz szczypiorek, sól, pieprz czarny, bułkę tartą, wodę. Wyrobić masę rękoma. Uformować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w mące. Na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni podsmażyć na złoty kolor klopsiki. Zgarnąć je na jedną stronę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie czosnek. Dodać pomidory, sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę. Zawartość patelni wymieszać. Gotować kilkanaście minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. 

Naleśniki posmarować cienką warstwą farszu szpinakowego. Zwinąć w rulon lub dowolnie. Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut. Przed zapieczeniem polecam posypać niewielką ilością sera. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *