Pieczony kalafior to samodzielne danie, lub dodatek do obiadu. Najbardziej uwielbiam gotowany kalafior, następnie podsmażony z masełkiem i bułką tartą. Jednak pieczony to fajna odmiana. Przed pieczeniem, najlepiej zblanszować kalafior, gotując przed 5 minut we wrzącej wodzie. Ale i bez tego wyjdzie, trzeba tylko uważać, aby go nie przypalić, bo wtedy robi się gorzki.
Składniki:
- 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały (ok. 600 g)
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry (można je rozdrobnić w moździerzu)
- 1/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Większe różyczki pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
- Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Gotową marynatą natrzeć kalafior.
- Ułożyć na piekarnikowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Podgotowany wcześniej kalafior wystarczy piec 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać kalafior.