pieczony kalafior
dania główne przekąski wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Pieczony kalafior

pieczony kalafior

Pieczony kalafior to samodzielne danie, lub dodatek do obiadu. Najbardziej uwielbiam gotowany kalafior, następnie podsmażony z masełkiem i bułką tartą. Jednak pieczony to fajna odmiana. Przed pieczeniem, najlepiej zblanszować kalafior, gotując przed 5 minut we wrzącej wodzie. Ale i bez tego wyjdzie, trzeba tylko uważać, aby go nie przypalić, bo wtedy robi się gorzki.

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały (ok. 600 g)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry (można je rozdrobnić w moździerzu)
  • 1/3 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Większe różyczki pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm.
  2. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Gotową marynatą natrzeć kalafior.
  3. Ułożyć na piekarnikowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
pieczony kalafior
pieczony kalafior
  1. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut. Podgotowany wcześniej kalafior wystarczy piec 20 minut. W połowie pieczenia przemieszać kalafior.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *