Krokiety z kapustą i grzybami. Pyszne i bardzo chrupiące. Do barszczyku idealne! Naleśniki są delikatne, rozpływające się w ustach, a panierka wspaniale chrupiąca. Farsz klasyczny, jak do pierogów czy pasztecików.
Składniki:
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej (może być z marchewką)
- 400 g pieczarek
- 10-20 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki wody (najlepiej gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. L (lub 2 duże jaja)
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej)
dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej, 2 jajka, 2 łyżki mleka, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać gorącą wodą, tak aby całe zanurzone. Odstawić na godzinę. Grzyby drobno pokroić. Wodę z moczenia grzybów pozostawić.
Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni, na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać starte pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać kapustę oraz pokrojone grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodać także wodę z moczenia, delikatnie zlewając ją z nad osadu. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie odkryć i smażyć bez przykrycia aż nadmiar płynu odparuje. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu. Ilość ciasta musi być taka, aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Na każdym naleśniku wyłożyć 2 łyżki farszu. Zagiąć boki, a następnie zwinąć w rulon.
W głębokim talerzu roztrzepać 2 jajka z 2 łyżkami mleka. Obtaczać krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać warstwę oleju, tak aby dno było całkowicie pokryte. Smażyć po ok. 5 minut z każdej strony na złocisty kolor.