Sałatka z dużą ilością młodych ziemniaków i koperku. Nieco prostsza wersja klasycznej sałatki jarzynowej. Nie ma w niej żadnych skomplikowanych składników, a smak jest bardzo pyszny. Młode, świeże warzywa, same w sobie są pyszne i nie potrzebują wielu dodatków.
Składniki:
- 5 jaj
- 700 g młodych ziemniaków
- 2-3 marchewki
- mała puszki kukurydzy
- pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew dokładnie umyć. Ugotować w dużym garnku do miękkości. Najlepiej marchew ułożyć na wierzchu bo ugotuje się szybciej i można ją z łatwością wyłowić. Po ugotowaniu warzywa wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Marchew i jajka obrać i również pokroić. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany pęczek koperku.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i dodać do całości. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać wszystkie składniki. W między czasie doprawić solą i pieprzem.