


Klasyczny zawijany makowiec. Drożdżowy, maślany placek przełożony masą makową z bakaliami. Idealny wypiek na Boże Narodzenie. Wersja z wykorzystaniem gotowej masy makowej jest dużo prostsza i szybsza do przygotowania. Aromatyczne, pyszne ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 530 g mąki tortowej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Masa makowa:
- 850 g gotowej masy makowej
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do dekoracji: lukier (cukier puder+gorąca woda lub sok z cytryny), kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać ciepłą wodą lub mocniejszym alkoholem. Odstawić do napęcznienia. Dzięki temu będą wilgotne.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia. W dużej misce umieścić mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, żółtka oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Po chwili wyrabiania dodać roztopione, letnie masło. Wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby dodać niewielką ilość mąki.
Misę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.


Po koniec wyrastania przygotować masę makową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać łyżeczkę cukru i jeszcze chwilę miksować. Dzięki temu piana lepiej się trzyma.
Masę makową przełożyć do miski. Dodać odsączone rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, bułkę tartą lub kaszę manną. Wymieszać. W dwóch porcjach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 30 cm. posmarować połową masy makowej pozostawiając 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskając . Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.


Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawiając w środku trochę luźnej przestrzeni. Ok. 2 cm.


Przełożyć na blachę piekarnikową (łączeniem do dołu) Odstawić do końcowego wyrastania na 15-20 minut. Na koniec upewnić się, że w papierze jest jeszcze troszkę luzu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 35-40 minut.
Lukier. Do miseczki wlać ok. 2 łyżki gorącej wody, dosypywać cukier puder intensywnie mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Wystudzony makowiec posmarować lukrem, oraz posypać skórką pomarańczą lub orzechami.
Makowce najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Wtedy pozostaną dłużej świeże.