makowiec
Boże Narodzenie ciasta drożdżowe NA SŁODKO

Makowiec

makowiec
makowiec
makowiec

Klasyczny zawijany makowiec. Drożdżowy, maślany placek przełożony masą makową z bakaliami. Idealny wypiek na Boże Narodzenie. Wersja z wykorzystaniem gotowej masy makowej jest dużo prostsza i szybsza do przygotowania. Aromatyczne, pyszne ciasto.

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

do dekoracji: lukier (cukier puder+gorąca woda lub sok z cytryny), kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać ciepłą wodą lub mocniejszym alkoholem. Odstawić do napęcznienia. Dzięki temu będą wilgotne.

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia. W dużej misce umieścić mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, żółtka oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Po chwili wyrabiania dodać roztopione, letnie masło. Wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby dodać niewielką ilość mąki.

Misę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po koniec wyrastania przygotować masę makową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać łyżeczkę cukru i jeszcze chwilę miksować. Dzięki temu piana lepiej się trzyma.

Masę makową przełożyć do miski. Dodać odsączone rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, bułkę tartą lub kaszę manną. Wymieszać. W dwóch porcjach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 35 cm x 30 cm. posmarować połową masy makowej pozostawiając 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskając . Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.

Każdą roladę zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawiając w środku trochę luźnej przestrzeni. Ok. 2 cm.

Przełożyć na blachę piekarnikową (łączeniem do dołu) Odstawić do końcowego wyrastania na 15-20 minut. Na koniec upewnić się, że w papierze jest jeszcze troszkę luzu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra-dół, ok. 35-40 minut.

Lukier. Do miseczki wlać ok. 2 łyżki gorącej wody, dosypywać cukier puder intensywnie mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Wystudzony makowiec posmarować lukrem, oraz posypać skórką pomarańczą lub orzechami.

Makowce najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Wtedy pozostaną dłużej świeże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *