


Świąteczny czas, u mnie kolejne eksperymenty ze świątecznymi, trójwymiarowymi choinkami. Tym razem z kremem maślanym z owocami, wykonane z zielonego biszkoptu. Świetna zabawa, a dodatkowo bardzo pyszne.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 90 g cukru drobnego
- 10 cukru z wanilią
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- zielony barwnik w płynie lub proszku
Składnik na krem:
- 1 puszka owoców tropikalnych (papaja, gruszka, marakuja, ananas)
- pół szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 200g masła
+dekoracje cukrowe, kolorowe mini piegi, ciasteczka
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Dodać zielony barwnik, zmiksować.
Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem, aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Po wystudzeniu z biszkoptu powycinać różnej wielości kółka.
Owoce dobrze odcedzić i odcisnąć, pokroić w drobną kostkę.
Do syropu z owoców dodać wody, tak, aby była szklanka. Przenieść do garnuszka i zagotować z cukrem.
Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym, dodać żółtka, zmiksować. Całość wlać do garnka z syropem ananasowym. Intensywnie mieszać, aż do zgęstnienia, następnie zdjąć z ognia. Wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować. Dodawać po łyżce masę budyniową, cały czas ubijając mikserem. Następnie dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.
Do 2/3 kremu dodać przygotowane wcześniej owoce. Wymieszać. Kremem z owocami przełożyć kółka z biszkoptu. Jedną choinkę można już udekorować.
Drugą choinkę z zewnątrz pokryć gładkim kremem, bez owoców. Obsypać pokruszonymi resztkami biszkoptu. Udekorować.