choinki z kremem
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Choinki z ciasta z kremem maślanym

choinki z kremem
choinki z kremem
choinki z kremem

Świąteczny czas, u mnie kolejne eksperymenty ze świątecznymi, trójwymiarowymi choinkami. Tym razem z kremem maślanym z owocami, wykonane z zielonego biszkoptu. Świetna zabawa, a dodatkowo bardzo pyszne. 

Składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka 
  • 90 g cukru drobnego
  • 10 cukru z wanilią
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki mleka
  • zielony barwnik w płynie lub proszku

Składnik na krem:

  • 1 puszka owoców tropikalnych (papaja, gruszka, marakuja, ananas)
  • pół szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 200g masła

+dekoracje cukrowe, kolorowe mini piegi, ciasteczka

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.

Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Dodać zielony barwnik, zmiksować.

Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.

Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.

Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.

Sekretem, aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.

Po wystudzeniu z biszkoptu powycinać różnej wielości kółka.

Owoce dobrze odcedzić i odcisnąć, pokroić w drobną kostkę.

Do syropu z owoców dodać wody, tak, aby była szklanka. Przenieść do garnuszka i zagotować z cukrem.

Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym, dodać żółtka, zmiksować. Całość wlać do garnka z syropem ananasowym. Intensywnie mieszać, aż do zgęstnienia, następnie zdjąć z ognia. Wystudzić.

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować. Dodawać po łyżce masę budyniową, cały czas ubijając mikserem. Następnie dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.

Do 2/3 kremu dodać przygotowane wcześniej owoce. Wymieszać. Kremem z owocami przełożyć kółka z biszkoptu. Jedną choinkę można już udekorować.

Drugą choinkę z zewnątrz pokryć gładkim kremem, bez owoców. Obsypać pokruszonymi resztkami biszkoptu. Udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *