
Piernikowe renifery. Ciasto piernikowe jest pyszne, mięciutkie, wilgotne. Jest to cienki, placek piernikowy pocięty na trójkąty. Udekorowane w świątecznej odsłonie. Upieczony placek można pociąć w dowolne kształty i oblać roztopioną czekoladą. Składników może wydawać się sporo, ale dzięki części z nich, ciasto wychodzi wilgotne. Spokojnie można je przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku.
Składniki (14 szt.):
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (285 g)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka rozm. L
- 100 g miękkiego masła
- 150 g płynnego miodu
- 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- do dekoracji: roztopiona czekolada 200 g, drażetki, cukrowe oczka, precle
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Zmiksować na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do blaszek, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem i oprószyć mąką). Z przepisu wychodzą 2 blachy 20 x 20 cm.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20-23 minuty. Do suchego patyczka.
- Wystudzone placki pociąć na trójkąty. Oblać czekoladą i udekorować.
- Gdy czekolada zastygnie, pierniki przechowywać w zamkniętym pojemniku.
