piernikowe renifery
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

PIERNIKOWE RENIFERY

piernikowe renifery

Piernikowe renifery. Ciasto piernikowe jest pyszne, mięciutkie, wilgotne. Jest to cienki, placek piernikowy pocięty na trójkąty. Udekorowane w świątecznej odsłonie. Upieczony placek można pociąć w dowolne kształty i oblać roztopioną czekoladą. Składników może wydawać się sporo, ale dzięki części z nich, ciasto wychodzi wilgotne. Spokojnie można je przechowywać kilka dni w zamkniętym pojemniku.

Składniki (14 szt.):

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (285 g)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka rozm. L
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g płynnego miodu
  • 125 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • do dekoracji: roztopiona czekolada 200 g, drażetki, cukrowe oczka, precle

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Zmiksować na jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do blaszek, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem i oprószyć mąką). Z przepisu wychodzą 2 blachy 20 x 20 cm.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20-23 minuty. Do suchego patyczka.
  4. Wystudzone placki pociąć na trójkąty. Oblać czekoladą i udekorować.
  5. Gdy czekolada zastygnie, pierniki przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *