
Ciasto różane ma naprawę niesamowity smak. Różę czuć bardzo wyraźne. Dzięki konfiturze ciasto wyszło bardzo wilgotne i pyszne. Prosta, szybka babka na każdą okazję. Całość wykończona jest pysznym lukrem. Polecam również polewę czekoladą.
Składniki:
- 2 jajka rozm. L
- 1 łyżka kakao (lekko kopiasta)
- 4 łyżki konfitury z płatków róży (140-150 g)
- 1/2 szklanki cukru (120 g)
- 0,5 kostki masła (100 g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (280 g)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą. Dodać kakao, cukier, żółtka, mleko, masło. Zmiksować tylko do połączenia.
- Dodać konfiturę. Zmiksować tylko do połączenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Włożyć do keksówki (wymiary ok. 23 cm x 13 cm.) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piec w 175 stopniach (grzanie góra-dół), ok. 50-55 minut. Do suchego patyczka.