ciasto różane
ciasta NA SŁODKO

Babka z konfiturą różaną

ciasto różane

Ciasto różane ma naprawę niesamowity smak. Różę czuć bardzo wyraźne. Dzięki konfiturze ciasto wyszło bardzo wilgotne i pyszne. Prosta, szybka babka na każdą okazję. Całość wykończona jest pysznym lukrem. Polecam również polewę czekoladą.

Składniki:

  • 2 jajka rozm. L
  • 1 łyżka kakao (lekko kopiasta)
  • 4 łyżki konfitury z płatków róży (140-150 g)
  • 1/2 szklanki cukru (120 g)
  • 0,5 kostki masła (100 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (280 g)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić.
  2. W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą. Dodać kakao, cukier, żółtka, mleko, masło. Zmiksować tylko do połączenia.
  3. Dodać konfiturę. Zmiksować tylko do połączenia.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką.
  5. Włożyć do keksówki (wymiary ok. 23 cm x 13 cm.) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  6. Piec w 175 stopniach (grzanie góra-dół), ok. 50-55 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *