świąteczne babeczki
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO

Świąteczne babeczki

świąteczne babeczki
świąteczne muffinki
świąteczne babeczki

Z klasycznego ciasta na muffinki upiekłam świąteczne babeczki. Do ich przygotowania używałam 1/2 porcji ciasta na klasyczne muffinki. W tym roku markety kusiły pięknymi foremkami i nie mogłam się powstrzymać. Wyszły piękne, pyszne, bardzo waniliowe babeczki.

Składniki na 8 szt:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
  • 80 g cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 110-120 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, oraz sól.

W osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem, olejem oraz wanilią.

Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Do suchego patyczka.

Babeczki wyjąć z formy. Ściąć wystające ciasto (z resztek można zrobić cake pops). Udekorować lukrem i cukrowymi lub żelowymi pisakami. A także cukrowymi dekorkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *