Z klasycznego ciasta na muffinki upiekłam świąteczne babeczki. Do ich przygotowania używałam 1/2 porcji ciasta na klasyczne muffinki. W tym roku markety kusiły pięknymi foremkami i nie mogłam się powstrzymać. Wyszły piękne, pyszne, bardzo waniliowe babeczki.
Składniki na 8 szt:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (150 g)
- 80 g cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
- 110-120 ml mleka
- 1-2 łyżeczki pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, oraz sól.
W osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem, olejem oraz wanilią.
Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia.
Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Do suchego patyczka.
Babeczki wyjąć z formy. Ściąć wystające ciasto (z resztek można zrobić cake pops). Udekorować lukrem i cukrowymi lub żelowymi pisakami. A także cukrowymi dekorkami.