

Proste, kruche, maślane ciasteczka. Pokryte lukrem i świątecznie udekorowane. Ciasteczka są pyszne i bez lukru, ale udekorowane prezentują się wspaniale. Idealne jako upominek.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru z pomarańczą
do dekoracji: cukier puder, woda, barwniki spożywcze, dekorki, cukrowe pisaki
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, oraz cukrem. Dodać pokrojone zimne masło. Mieszać, rozdrabniając palcami masło tak, aby powstała kruszonka.
- Dodać jajko, oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
- Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 8-10 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na lekko złoty kolor.
- Wystudzone ciasteczka udekorować.
- Z cukru pudru i wody zrobić gęsty lukier. Dodać barwniki. Ciasteczka pokryć lukrem. Na mokry lukier posypać dekoracyjne kulki. Pisakami malować dopiero jak warstwa lukru wyschnie.
- Gdy lukier całkowicie zastygnie to ciasteczka przechować w pojemniku.