świąteczne ciasteczka
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Świąteczne, kruche ciasteczka

świąteczne ciasteczka
świąteczne ciasteczka

Proste, kruche, maślane ciasteczka. Pokryte lukrem i świątecznie udekorowane. Ciasteczka są pyszne i bez lukru, ale udekorowane prezentują się wspaniale. Idealne jako upominek.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru z pomarańczą

do dekoracji: cukier puder, woda, barwniki spożywcze, dekorki, cukrowe pisaki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, oraz cukrem. Dodać pokrojone zimne masło. Mieszać, rozdrabniając palcami masło tak, aby powstała kruszonka.
  2. Dodać jajko, oraz pastę waniliową. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty.
  4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 8-10 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na lekko złoty kolor.
  5. Wystudzone ciasteczka udekorować.
  6. Z cukru pudru i wody zrobić gęsty lukier. Dodać barwniki. Ciasteczka pokryć lukrem. Na mokry lukier posypać dekoracyjne kulki. Pisakami malować dopiero jak warstwa lukru wyschnie.
  7. Gdy lukier całkowicie zastygnie to ciasteczka przechować w pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *