sernik czekoladowy
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Sernik czekoladowy

sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy

Ten sernik zdecydowanie różni się od popularnych serników. Czekoladowy sernik, z naprawdę dużą ilością czekolady! Jego smak i konsystencja jest naprawdę rewelacyjna. Pyszny i wilgotny. Wystarczy niewielki kawałek, aby zaspokoić pragnienie czekolady i słodkości. Przygotowanie sernika jest niezwykle proste i szybkie. Piecze się jednak dosyć długo. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, aby schłodził się przez noc w lodówce.

Składniki (forma 24 cm x 24 cm):

Spód ciasteczkowy:

  • 200 g czekoladowych ciasteczek
  • 80 g stopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jaj rozm. L
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady 65% (2 x 90 g)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka białej czekolady + 50 ml śmietanki 30%
  • 4 kostki ciemnej czekolady + 1-2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (kwadratowa forma 24 cm. lub wysoka tortownica 24 cm.).

Ciasteczka rozdrobnić. Dodać stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno, mocno ugniatając. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

160 ml śmietanki 30% podgrzać, aby byłą gorąca. Dodać połamaną na kostki ciemną i mleczną czekoladę. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby delikatnie podgrzewać.

W dużej misce umieścić twaróg, cukier, jajka i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Krótko zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i również zmiksować.

Masę wylać na wcześniej przygotowany spód.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut, następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 70 minut. Łączny czas pieczenia to 1,5 h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa: białą czekoladę wraz ze śmietanką roztopić do uzyskania jednolitej polewy. Wylać na schłodzony sernik. Z ciemną czekoladą zrobić to samo. Łyżeczką, punktowo nanosić na białą polewę. Wykałaczką zrobić zawijasy, tworząc ładną kompozycję.

Schłodzić w lodówce. Sernik przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *