paszteciki z kapustą i grzybami
Boże Narodzenie inne wypieki wegetariańskie WYTRAWNIE

Paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki z kapustą i grzybami
paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami, nazywane kapuśniaczkami. Pyszne, mięciutkie, drożdżowe paszteciki. Idealne na wigilię, do barszczu. Przepyszne, nawet bez niczego.

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych podgrzybków lub borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 2/3 łyżeczki soli

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 13 g świeżych drożdży (lub 4 g suszonych)
  • 150 ml mleka
  • 55 g roztopionego masła
  • 1 małe jajko
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka + ziarna do posypania na wierzchu (np. sezam, czarnuszka)

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać szklanka gorącej wody. Przykryć. Moczyć co najmniej godzinę.
  2. Namoczone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę z moczenia grzybów zostawić (będzie później potrzebna).
  3. Cebulę drobno posiekać.
  4. Kapustę przełożyć do miski i zalać zimną wodą, tak, aby była przykryta. Odcisnąć z wody i posiekać (siekanie kapusty kiszonej jest naprawdę szybkie i proste).
siekanie kapusty kiszonej
  1. W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem, na oleju podsmażyć cebulę. Na niedużym ogniu, przez kilka minut. Dodać grzyby oraz kapustę, oraz przyprawy.
  2. Dodać także wodę z moczenia grzybów (ostrożnie zlewając pozostawiając zanieczyszczenia i piach na dnie). Dodać jeszcze ok. 100 ml wody.
  3. Dusić pod przykryciem ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdyby farsz zaczął się przypalać dodać jeszcze niewielką ilość wody.
  4. Na koniec jeszcze spróbować farsz i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut bez przykrycia. Wyłowić listek laurowy i ziele angielskie.
  5. Ciasto: Świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku (suszonych drożdży nie należy rozpuszczać, tylko dodać bezpośrednio do miski z resztą składników). Pozostałe składniki umieścić w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gdyby było bardzo klejące doczynić niewielka ilość mąki. Gotowe ciasto pozostawić w misce i przykryć folią lub ściereczką na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, w prostokąt o wymiarach ok. 44 cm x 34 cm.
  2. Część farszu wyłożyć w formie wąskiego wałka, zachowując kilkucentymetrowy odstęp od brzegu (tak jak na zdjęciu).
  1. Przykryć farsz ciastem, zawijając w wałek.
  1. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
paszteciki
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 20-23 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *