Paszteciki z kapustą i grzybami, nazywane kapuśniaczkami. Pyszne, mięciutkie, drożdżowe paszteciki. Idealne na wigilię, do barszczu. Przepyszne, nawet bez niczego.
Farsz:
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 20 g suszonych podgrzybków lub borowików
- 3 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ok. 2/3 łyżeczki soli
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 13 g świeżych drożdży (lub 4 g suszonych)
- 150 ml mleka
- 55 g roztopionego masła
- 1 małe jajko
- 2/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka + ziarna do posypania na wierzchu (np. sezam, czarnuszka)
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać szklanka gorącej wody. Przykryć. Moczyć co najmniej godzinę.
- Namoczone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wodę z moczenia grzybów zostawić (będzie później potrzebna).
- Cebulę drobno posiekać.
- Kapustę przełożyć do miski i zalać zimną wodą, tak, aby była przykryta. Odcisnąć z wody i posiekać (siekanie kapusty kiszonej jest naprawdę szybkie i proste).
- W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem, na oleju podsmażyć cebulę. Na niedużym ogniu, przez kilka minut. Dodać grzyby oraz kapustę, oraz przyprawy.
- Dodać także wodę z moczenia grzybów (ostrożnie zlewając pozostawiając zanieczyszczenia i piach na dnie). Dodać jeszcze ok. 100 ml wody.
- Dusić pod przykryciem ok. godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdyby farsz zaczął się przypalać dodać jeszcze niewielką ilość wody.
- Na koniec jeszcze spróbować farsz i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut bez przykrycia. Wyłowić listek laurowy i ziele angielskie.
- Ciasto: Świeże drożdże rozpuścić w letnim mleku (suszonych drożdży nie należy rozpuszczać, tylko dodać bezpośrednio do miski z resztą składników). Pozostałe składniki umieścić w misce. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gdyby było bardzo klejące doczynić niewielka ilość mąki. Gotowe ciasto pozostawić w misce i przykryć folią lub ściereczką na ok. godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, w prostokąt o wymiarach ok. 44 cm x 34 cm.
- Część farszu wyłożyć w formie wąskiego wałka, zachowując kilkucentymetrowy odstęp od brzegu (tak jak na zdjęciu).
- Przykryć farsz ciastem, zawijając w wałek.
- Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 20-23 minuty.