To jest dopiero wybitne śniadanie. Rewelacyjne tosty z jajkiem sadzonym, bekonem, cebulką i serem cheddar. Z powodzeniem możecie takie wyśmienite śniadanie zrobić samodzielnie. Jest niesamowicie pyszne oraz sycące!
Składniki (na 2 szt):
- 6 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego
- 1,5 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 plastry topionego sera cheddar
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- garść posiekanego szczypiorku
- majonez (najlepszy taki wyciskany kanapkowy)
Sposób przygotowania:
Na małej patelni roztopić 1/2 łyżki masła, zeszklić na niej pokrojoną w półksiężyce cebulę. Smażyć na niedużej mocy grzania, aby zmiękła (ale się nie spaliła). W trakcie smażenia można dodać 1-2 łyżki wody i dalej smażyć do odparowania. Wtedy na pewno będzie mięciutka.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć, zaczynając od zimnej patelni, aż tłuszcz się ładnie wytopi, a boczek lekko zarumieni. Od czasu do czasu mieszać. Zdjąć z patelni (najlepiej na ręcznik papierowy, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu).
Na patelni roztopić łyżkę masła (można też użyć tłuszczu wytopionego z boczku). Wybić jajka. Smażyć przez kilka minut pod przykryciem, aż białko całkowicie się zetnie. Jeżeli chodzi o żółtko, to wedle waszych preferencji. Ja czekam, aż żółtko lekko zetnie się z wierzchu, a środku jest tylko lekko ścięte lub płynne.
Kromki chleba tostowego podgrzać na grillu elektrycznym lub w zwykłym tosterze (przez minutę). Mają być ciepłe i leciutko chrupiące, a nie wysuszone.
Na jednej kromce umieścić plaster sera topionego, 1 jajko sadzone, trochę majonezu i bekonu. Teraz położyć kolejną kromkę, jajko sadzone, majonez, cebulkę, szczypiorek oraz bekon. Przykryć ostatnią kromką.