Pyszne pikantne skrzydełka z wspaniałą słodkawą glazurką na wierzchu. Skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wrzucić je na grilla.
Składniki:
- 10-12 skrzydełek
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do złocistych skrzydełek
- 1/2 łyżeczki soli
glazurka na wierzch: 1 stołowa łyżka miodu, 2 łyżeczki musztardy (może być sarepska, delikatesowa, dijon), 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ketchupu
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciąć lotki ( nie jest to konieczne, ale przeszkadzają podczas pieczenia, a i tak nie ma w nich mięsa).
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Dobrze natrzeć nią mięso. Marynować kilka godzin w lodówce lub nawet całą noc. Wtedy mięso lepiej przejdzie przyprawami. Jeżeli nie macie czasu to nic się nie stanie. Można od razu przejść do pieczenia.
Skrzydełka umieścić na blaszce. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół) na 50 minut.
Po tym czasie odkryć i wierzch posmarować galzurką. Piec w 190 stopniach z trmoobiegiem ok. 15 minut. Do złocistego koloru.
Rada: jeżeli chcecie uzyskać idealnie chrupiącą skórkę, to skrzydełka po pieczeniu pod przykryciem, przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i dopiero obficie posmarować glazurką. Warunki pieczenia te same.