Wrapy to fajny pomysł na wykorzystanie pieczonych skrzydełek, pałek lub innych kawałków kurczaka, które zostały z poprzedniego dnia. Ja zawsze piekę większą ilość i później wykorzystuję do domowych kebabów i wrapów. Udało mi się też kupić fajne gotowe kieszonki z tortilli, ale wy możecie użyć klasycznych placków tortilli.
Składniki:
- 4 placki tortilli (lub gotowe kieszonki)
- kilka kawałków pieczonego mięsa z kurczaka (moje przepisy znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/pikantne-skrzydelka/ lub https://justynagotuje.pl/pieczone-skrzydelka-i-nogi-z-kurczaka-z-rozmarynem/)
- kilka liści sałaty (karbowana fajnie się prezentuje)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 pomidor
- sos czosnkowy lub inny ulubiony sos do wrapów (można kupić takie dedykowane)
Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka oskubać z mięsa. Jeżeli są zimne to przygrzać np. w mikrofali. Można też przygrzać w piekarniku, ale wtedy całe kawałki, jeszcze przed oddzieleniem od kości.
Ogórka i paprykę pokroić w paski. Pomidora pokroić w plastry. Sałatę porwać w rękach na mniejsze kawałki.
Placek tortilli lub gotową kieszonkę przygrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w mikrofali lub grillu elektrycznym). Wypełnić warzywami oraz mięsem. Polać ulubionym sosem. Zwinąć w wrapa.