czekoladowe babeczki z jagodami
muffinki NA SŁODKO

Czekoladowe muffinki z jagodami

czekoladowe babeczki
babeczki z jagodami

Do tych babeczek możecie wykorzystać klasyczne jagody czy borówkę amerykańską. Ja wybrałam nieco mniej popularną odmianę jagód. Jagodę kamczacką. Ma naprawdę bardzo ciekawy smak. Przypomina połączenie borówki z jeżyną i porzeczką. Nie jest tak słodka jak klasyczne jagody, ale przez to świetnie nadają się do słodkich wypieków. Babeczki są bardzo proste do przygotowania. Nie potrzeba nawet miksera.

Składniki (12 szt.):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 jajka rozm. L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
  • 3/4 szklanki mleka
  • ok. 120 g jagody kamczackiej

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, oraz sól.

W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem oraz olejem. Najlepiej to zrobić za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki.

Mokre składniki przenieść do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody. Wymieszać.

W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do babeczek. Wypełnić je po równo ciastem. Piec w 180 stopniach, ok. 30 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *