Do tych babeczek możecie wykorzystać klasyczne jagody czy borówkę amerykańską. Ja wybrałam nieco mniej popularną odmianę jagód. Jagodę kamczacką. Ma naprawdę bardzo ciekawy smak. Przypomina połączenie borówki z jeżyną i porzeczką. Nie jest tak słodka jak klasyczne jagody, ale przez to świetnie nadają się do słodkich wypieków. Babeczki są bardzo proste do przygotowania. Nie potrzeba nawet miksera.
Składniki (12 szt.):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki kakao
- 2 jajka rozm. L
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
- 3/4 szklanki mleka
- ok. 120 g jagody kamczackiej
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, oraz sól.
W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem oraz olejem. Najlepiej to zrobić za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki.
Mokre składniki przenieść do suchych i wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody. Wymieszać.
W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe foremki do babeczek. Wypełnić je po równo ciastem. Piec w 180 stopniach, ok. 30 minut. Do suchego patyczka.