Świderki w pysznym, szybkim sosie z pesto i kiełbaską. Wystarczą 3 składniki plus makaron. Robi się bardzo ekspresowo, nie trzeba stać godzinami w kuchni.
Składniki (2 porcje):
- 200 g kiełbasy podwawelskiej lub innej ulubionej
- 1 opakowania pesto Calabrese
- 3 nieduże pomidory (ok. 450 g)
- sól, pieprz czarny
- 200 g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
Kiłebasę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć ją na suchej patelni. Gdyby kiełbasa była bardzo chuda to można dodać łyżkę oleju.
Gdy kiełbasa się lekko zarumieni dodać obrane, pokrojone i odsączone z nadmiaru soku pomidory. Smażyć chwilę na sporej mocy grzania. Dodać pesto. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.