pierogi z truskawkami
NA SŁODKO pierogi i kluski wegetariańskie

Pierogi z truskawkami

pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami, to zaraz po jagodowych, moje ulubione pierogi na słodko. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, jednak jest jeszcze szansa na ich zrobienie. Mięciutkie, delikatne ciasto, a w środku pyszna truskawkowa frużelina, utworzona z owoców oraz cukru pudru i mąki ziemniaczanej.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo: 250-300 g truskawek + 2 łyżki cukru pudru +1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
do podania: kwaśna śmietana, cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Pokroić na ćwiartki, lub nawet drobniej. Dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną (dzięki tym dodatkom w środku zrobi się pyszna frużelina). Wymieszać.
  2. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dosyć cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Ja zawsze odciskam, od kubka albo od kieliszka od wina. W każdym kółku umieścić łyżkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
  4. Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.
  5. Ugotowane pierogi podawać z ulubionymi dodatkami np. śmietaną.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *