Pierogi z truskawkami, to zaraz po jagodowych, moje ulubione pierogi na słodko. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, jednak jest jeszcze szansa na ich zrobienie. Mięciutkie, delikatne ciasto, a w środku pyszna truskawkowa frużelina, utworzona z owoców oraz cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
dodatkowo: 250-300 g truskawek + 2 łyżki cukru pudru +1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
do podania: kwaśna śmietana, cukier puder
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Pokroić na ćwiartki, lub nawet drobniej. Dodać cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną (dzięki tym dodatkom w środku zrobi się pyszna frużelina). Wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło.
- Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dosyć cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Ja zawsze odciskam, od kubka albo od kieliszka od wina. W każdym kółku umieścić łyżkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
- Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.
- Ugotowane pierogi podawać z ulubionymi dodatkami np. śmietaną.
Mniam mniam ;p
Mniam mniam przynieś do pracy;p
Jak tylko następnym razem zrobię 😉