rogaliki drożdżowe
drożdżowe inne wypieki NA SŁODKO rogaliki śniadanie

Rogaliki drożdżowe II

rogaliki drożdżowe

Te rogaliki drożdżowe, nie są specjalnie wymagające. Można je zrobić zarówno ze świeżych, jak i suszonych drożdży. Poniżej napiszę jak zrobić zarówno z jednych, jak i z drugich. Rogaliki drożdżowe, najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia. Najlepiej upiec je rano i zjeść w ciągu dwóch dni. 

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej (typ 550 lub zwykła tortowa typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 
  • 90 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka rozm L
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem 
  • słoik marmolady twardej

Sposób przygotowania ze świeżych drożdży:
1. Drożdże należy w miseczce zmieszać z 2 łyżkami cukru, oraz połową letniego mleka (125 ml).
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn z drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny ruszyć, co oznacza, że powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. 
3. Następnie dodać pozostałe letnie mleko, roztopione, ostudzone masło, pozostałe 2 łyżki cukru, szczyptę soli, jajka. Całość wyrabiać mikserem za pomocą haków do ciast drożdżowych lub ręcznie, co najmniej 10 minut. Ciasto musi zacząć odchodzić od ścian miski. Można trochę doczynić mąki, jednak niewiele.
4. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.  
z suszonych drożdży:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suszone drożdże, letnie mleko, roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, jajka. 
2. Ciasto wyrabiać mikserem za pomocą haków do ciast drożdżowych lub ręcznie, co najmniej 10 minut. Ciasto musi zacząć odchodzić od ścian miski. Można trochę doczynić mąki, jednak niewiele.
4. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.  
ciąg dalszy, dla obu wersji:
5. Na stolnicy oprószonej mąką, wyrabiać chwilę ciasto. Podzielić na 4 części. 
6. Każdą dosyć cienko rozwałkować. Podzielić na trójkąty. W każdym umieścić po łyżeczce marmolady. Zawinąć rogalik. 
7. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na kolejne 15 minut.
8. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
9. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 16-18 minut. Na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *