wiśniowy sernik z mascarpone
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO Sylwester

Wiśniowy sernik z mascarpone

wiśniowy sernik

Połączenie słodkiego kremu z mascarpone i śmietaną, oraz kwaśnych wiśni, jest naprawdę pyszne. Ten serniczek jest podwójnie wiśniowy. Na wierzchu jest mus wiśniowy z mrożonych wiśni, a w środku wiśnie w kompotu.

Składniki (tortownica o średnicy 22-24 cm):

Biszkopt:

  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 70 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ponieważ jeżeli masa będzie odpowiednio napowietrzona, to proszek do pieczenia jest zbędny)

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Mus wiśniowy:

  • 450 g wiśni
  • 50 g cukru
  • 8-10 g żelatyny w proszku
  • 4 łyżki wody

dodatkowo:

  • 350 g wiśni z kompotu (masa po odsączeniu)
  • 50 g białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty.
  2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.
  3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
  4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
  5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.
  6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić. Zamrożone wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier. Dusić, aż wiśnie puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
  7. Śmietanę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone. Zmiksować.
  8. Na wystudzony biszkopt wyłożyć odsączone z kompotu wiśnie. Następnie wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć schłodzony, lekko tężejący mus wiśniowy. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
  9. Białą czekoladę pociąć nożem na płatki. Wyłożyć na mus.
  10. Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *