
Połączenie słodkiego kremu z mascarpone i śmietaną, oraz kwaśnych wiśni, jest naprawdę pyszne. Ten serniczek jest podwójnie wiśniowy. Na wierzchu jest mus wiśniowy z mrożonych wiśni, a w środku wiśnie w kompotu.
Składniki (tortownica o średnicy 22-24 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 70 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ponieważ jeżeli masa będzie odpowiednio napowietrzona, to proszek do pieczenia jest zbędny)
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Mus wiśniowy:
- 450 g wiśni
- 50 g cukru
- 8-10 g żelatyny w proszku
- 4 łyżki wody
dodatkowo:
- 350 g wiśni z kompotu (masa po odsączeniu)
- 50 g białej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty.
- Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.
- Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
- Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić. Zamrożone wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier. Dusić, aż wiśnie puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
- Śmietanę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone. Zmiksować.
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć odsączone z kompotu wiśnie. Następnie wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć schłodzony, lekko tężejący mus wiśniowy. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
- Białą czekoladę pociąć nożem na płatki. Wyłożyć na mus.
- Ciasto przechowywać w lodówce.