Te wytrawne pierożki są kruchutkie i bardzo pyszne. A nadzienie aromatyczne. Kiełbaska, pieczona papryka i pomidory, a także marynowane jalapeno.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1 jajko
- 12 g świeżych drożdży
- 1 lekko kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki cukru
Przyprawę do pizzy można pominąć, ale nadaje atrakcyjnego ziołowego smaku.
Farsz:
- 250 kiełbasy podwawelskiej (lub innej ulubionej)
- 1 nieduża cebula
- 1,5 pieczonej papryki
- 2 większe pomidory malinowe
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- kilka plastrów marynowanego jalapeno (można zamienić na chili)
dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Pieczoną paprykę można zastąpić smażoną. Świeżą paprykę pokroić w paski lub kostkę, dodać gdy kiełbasa z cebulą się podsmażą.
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier oraz śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże ruszą (masa powinna mieć strukturę pianki)
Mąkę wymieszać z solą i przyprawą do pizzy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami (tak jak na kruszonkę). Dodać jajko oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.
Kiełbasę pokroić w dosyć drobną kostkę. Podsmażyć na suchej patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a kiełbasa lekko zarumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Dodać pokrojoną pieczoną paprykę, oraz mieloną słodką paprykę. Dodać także sparzone ze skórki, pokrojone i odsączone z nadmiaru soku pomidory. Smażyć, aż sos ładnie zgęstnieje. Kilka plastrów papryki jalapeno pokroić w drobną kostkę. Dodać. Doprawić oregano i solą.
Schłodzone ciasto rozwałkować w koło o średnicy ok. 35-40 cm. Powykrawać kółka. Na środku wykładać po łyżce farszu. Zamknąć pierożka.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch można oprószyć słodką mieloną papryką. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez 15-18 minut.