meksykańskie pierożki
inne wypieki przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Meksykańskie pierożki z ciasta krucho drożdżowego

meksykańskie pieczone pierogi
meksykańskie pieczone pierogi
meksykańskie pierożki

Te wytrawne pierożki są kruchutkie i bardzo pyszne. A nadzienie aromatyczne. Kiełbaska, pieczona papryka i pomidory, a także marynowane jalapeno.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 jajko
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 lekko kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru

Przyprawę do pizzy można pominąć, ale nadaje atrakcyjnego ziołowego smaku.

Farsz:

  • 250 kiełbasy podwawelskiej (lub innej ulubionej)
  • 1 nieduża cebula
  • 1,5 pieczonej papryki
  • 2 większe pomidory malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • kilka plastrów marynowanego jalapeno (można zamienić na chili)

dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu

Pieczoną paprykę można zastąpić smażoną. Świeżą paprykę pokroić w paski lub kostkę, dodać gdy kiełbasa z cebulą się podsmażą.

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier oraz śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże ruszą (masa powinna mieć strukturę pianki)

Mąkę wymieszać z solą i przyprawą do pizzy. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić palcami (tak jak na kruszonkę). Dodać jajko oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki.

Kiełbasę pokroić w dosyć drobną kostkę. Podsmażyć na suchej patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, a kiełbasa lekko zarumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze chwilę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Dodać pokrojoną pieczoną paprykę, oraz mieloną słodką paprykę. Dodać także sparzone ze skórki, pokrojone i odsączone z nadmiaru soku pomidory. Smażyć, aż sos ładnie zgęstnieje. Kilka plastrów papryki jalapeno pokroić w drobną kostkę. Dodać. Doprawić oregano i solą.

Schłodzone ciasto rozwałkować w koło o średnicy ok. 35-40 cm. Powykrawać kółka. Na środku wykładać po łyżce farszu. Zamknąć pierożka.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch można oprószyć słodką mieloną papryką. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez 15-18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *