drożdżowa choinka
Boże Narodzenie drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżowa choinka z jabłkami

choinka z jabłkami

Z ciasta drożdżowego można upiec bułeczki, chlebki, czy rogaliki. A dlaczego nie zrobić świątecznej choinki? I to nadzianej jabłkami z cynamonem. Ciasto jest krucho-drożdżowe więc na dłużej zachowuje świeżość. Obłędnie miękkie, wilgotne i pyszne!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 4-5 jabłek + cukier do smaku + 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania na wierzchu
  • garść posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę przełożyć do ciepłej miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania pozostałych składników.
  2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki.
  3. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  4. Jabłka obrać, wykroić środki. Pokroić w kostkę. Przenieść do garneczka, dodać 2 łyżki wody oraz cukier. Smażyć aż lekko zmiękną. Dodać cynamon, ewentualnie wanilię. Farsz jabłkowy przestudzić.
  5. Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto w formie koła o średnicy ok. 37-40 cm. Gotowe koło przenieść na papier do pieczenia.
  6. Wyłożyć jabłka w formie choinki. Ponacinać boki w formie pasków, którymi przykrywać jabłka.
choinka
choinka
choinka z ciasta

7. Gotową choinkę, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać posiekanymi orzechami, oraz cukrem. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *