Z ciasta drożdżowego można upiec bułeczki, chlebki, czy rogaliki. A dlaczego nie zrobić świątecznej choinki? I to nadzianej jabłkami z cynamonem. Ciasto jest krucho-drożdżowe więc na dłużej zachowuje świeżość. Obłędnie miękkie, wilgotne i pyszne!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 4-5 jabłek + cukier do smaku + 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania na wierzchu
- garść posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
- Śmietanę przełożyć do ciepłej miseczki, dodać pokruszone na kawałeczki drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, na czas przygotowywania pozostałych składników.
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki.
- Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Jabłka obrać, wykroić środki. Pokroić w kostkę. Przenieść do garneczka, dodać 2 łyżki wody oraz cukier. Smażyć aż lekko zmiękną. Dodać cynamon, ewentualnie wanilię. Farsz jabłkowy przestudzić.
- Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto w formie koła o średnicy ok. 37-40 cm. Gotowe koło przenieść na papier do pieczenia.
- Wyłożyć jabłka w formie choinki. Ponacinać boki w formie pasków, którymi przykrywać jabłka.
7. Gotową choinkę, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypać posiekanymi orzechami, oraz cukrem. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.