
Puree z dyni wspaniale nadaje się do ciast i deserów. Piekłam już wiele ciast z jego użyciem. Także czekoladowe! Link znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/czekoladowe-ciasto-dyniowe/ Tym razem połączyłam ciasto dyniowe z konfiturą pomarańczową i wyszły pyszne babeczki. Naprawdę świetne połączenie! Koniecznie spróbujcie.
Składniki (12 sztuk):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka rozm. L
- 140 g drobnego cukru
- 10 g cukru z wanilią (1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 125 ml oleju (1/2 szklanki)
- 200 g puree z dyni
- 120 g konfitury pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- W osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Dodać puree z dyni. Wymieszać. Można mieszać łyżką lub rózgą kuchenną.
- Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką lub rózgą.

- W dołkach blaszki na muffinki, umieścić papilotki.
- W każdej umieścić po kopiastej łyżce ciasta. Następnie po łyżeczce konfitury pomarańczowej. Uzupełnić po równo pozostałym ciastem.


- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 30 minut. Do suchego patyczka.

