babeczki dyniowe z konfiturą
muffinki NA SŁODKO

Muffinki dyniowe z konfiturą pomarańczową

muffinki dyniowe z pomarańczą

Puree z dyni wspaniale nadaje się do ciast i deserów. Piekłam już wiele ciast z jego użyciem. Także czekoladowe! Link znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/czekoladowe-ciasto-dyniowe/ Tym razem połączyłam ciasto dyniowe z konfiturą pomarańczową i wyszły pyszne babeczki. Naprawdę świetne połączenie! Koniecznie spróbujcie.

Składniki (12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozm. L
  • 140 g drobnego cukru
  • 10 g cukru z wanilią (1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 125 ml oleju (1/2 szklanki)
  • 200 g puree z dyni
  • 120 g konfitury pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. W osobnej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Dodać puree z dyni. Wymieszać. Można mieszać łyżką lub rózgą kuchenną.
  3. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką lub rózgą.
ciasto na muffinki dyniowe
  1. W dołkach blaszki na muffinki, umieścić papilotki.
  2. W każdej umieścić po kopiastej łyżce ciasta. Następnie po łyżeczce konfitury pomarańczowej. Uzupełnić po równo pozostałym ciastem.
muffinki dyniowe
  1. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 30 minut. Do suchego patyczka.
muffinki dyniowe
babeczki dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *