Rewelacyjna przekąska na zimno, składniki można przygotować sobie dużo wcześniej, a przed podaniem na świeżo je połączyć i udekorować. Do tego obowiązkowo domowy sos np. koperkowo-czosnkowy. Średniej wielkości podwójny filet z kurczaka wystarczy na całe duże opakowanie 7 tortilli. Także bardzo dużo.
Składniki:
- placki tortilli
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (usmażone w przyprawach: słodka i ostra mielona papryka, mielona kolendra, sól, pieprz czarny, curry)
- sałata lodowa
- papryka
- sos czosnkowy, jogurtowy lub koperkowy
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć słodką i ostrą mieloną papryką, mieloną kolendrą, curry, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać. Marynować przynajmniej godzinę w lodówce. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
- Domowy sos koperkowo-czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1-2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać.
- Sałatę lodową pokroić w cienkie paski, paprykę pokroić w drobną kostkę. Usmażone mięso drobniej posiekać. Placek tortilli posmarować sosem. Składniki ułożyć na całym placku. Zwinąć w rulon. Pokroić.