Bardzo aromatyczne kotlety schabowe marynowane w piwie z dodatkiem ziół. Do tego podane z pietruszkową śmietanką. Są bardzo pyszne i mają mega ciekawy smak. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (2 szt:):
- 2 rozbite plastry schabu
- 120 ml jasnego piwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego estragonu
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz czarny
- smalec lub masło klarowane/olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu umieścić przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dodać piwo, estragon, 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać. W marynacie umieścić oczyszczone i dobrze rozbite plastry schabu. Marynować ok. 1-1,5 h.
Wyjąć plastry schabu z marynaty. Lekko osuszyć. Obtoczyć je w roztrzepanym jajku z łyżką mleka. Następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tak, aby całe dno było pokryte. Smażyć kotlety po ok. 2,5 – 3 min. na złocisty kolor z obu stron.
Śmietanę wymieszać z posiekaną pietruszką, szczyptą soli i pieprzu.
Kotlety podawać polane pietruszkową śmietanką.