kotlet po gdańsku
dania główne WYTRAWNIE

Kotlet po gdańsku

Kotlet po gdańsku
schabowy po gdańsku

Bardzo aromatyczne kotlety schabowe marynowane w piwie z dodatkiem ziół. Do tego podane z pietruszkową śmietanką. Są bardzo pyszne i mają mega ciekawy smak. Koniecznie spróbujcie.

Składniki (2 szt:):

  • 2 rozbite plastry schabu
  • 120 ml jasnego piwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • smalec lub masło klarowane/olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W szklanym naczyniu umieścić przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dodać piwo, estragon, 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać. W marynacie umieścić oczyszczone i dobrze rozbite plastry schabu. Marynować ok. 1-1,5 h.

Wyjąć plastry schabu z marynaty. Lekko osuszyć. Obtoczyć je w roztrzepanym jajku z łyżką mleka. Następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tak, aby całe dno było pokryte. Smażyć kotlety po ok. 2,5 – 3 min. na złocisty kolor z obu stron.

Śmietanę wymieszać z posiekaną pietruszką, szczyptą soli i pieprzu.

Kotlety podawać polane pietruszkową śmietanką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *