Idealna pyszna i sycąca przekąska lub nawet obiad. Chrupiący zewnątrz, a delikatny w środku kurczak. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Można je jeść samodzielnie, bez dodatków, zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są jednak prosto po usmażeniu z domowym dipem koperkowo-czosnkowym lub innym ulubionym.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywko
- pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w paski 1-1,5 cm grubości, 4-5 cm długości.
- Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, a na koniec w bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju przez kilka minut.