nuggets z kurczaka
dania główne przekąski WYTRAWNIE

Nuggets z kurczaka

nuggets z kurczaka
nuggets z kurczaka

Idealna pyszna i sycąca przekąska lub nawet obiad. Chrupiący zewnątrz, a delikatny w środku kurczak. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Można je jeść samodzielnie, bez dodatków, zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze są jednak prosto po usmażeniu z domowym dipem koperkowo-czosnkowym lub innym ulubionym.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywko
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w paski 1-1,5 cm grubości, 4-5 cm długości.
  2. Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami.
  3. Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, a na koniec w bułce tartej.
  4. Smażyć na głębokim oleju przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *