To szybka wersja omletu. Podsmażone warzywa zalane rozkłóconym jajkiem. Pyszne i sycące śniadanie na słono.
Składniki:
- kilka pieczarek
- 3 jajka
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz czarny
do podania grzanki z masłem + świeże kolorowe pomidorki
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry lub kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać paski papryki i smażyć jeszcze kilka minut, aż lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.
Jajka rozbić do miski, dodać szczyptę soli, a następnie lekko spienić rózgą kuchenną. Zalać nimi warzywa na patelni. Smażyć pod przykryciem, na niedużej mocy grzania 4-5 minut. Obrócić i jeszcze smażyć 2 minuty, również pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.