placki ziemniaczane z piekarnika
dania główne wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Placki ziemniaczane z piekarnika

Tradycyjne, smażone placki nie mają sobie równych. Jednak te z piekarnika także są pyszne. Zawierają mało tłuszczu, są dużo zdrowsze. No i można ich zdecydowanie więcej zjeść!

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do warzyw. Cebulę również zetrzeć. Powstałą masę lekko odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu. Odciśnięty płyn pozostawić w osobnej misce. Po kilku minutach zlać płyn z nad osadu, a wtrąconą mąkę dodać do ziemniaków.
  2. Do startych ziemniaków i cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, sól i pieprz, a także olej. Dokładnie wymieszać.
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować go dodatkowym olejem (to ważne, aby placki nie przywarły do papieru). Następnie wykładać po łyże masy ziemniaczanej, rozpłaszczając je łyżką.
  2. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i piec 40-45 minut. W połowie pieczenia przewrócić placki na drugą stronę.
  3. Smakują przepysznie z sosem czosnkowym, koperkowym lub kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *