Tradycyjne, smażone placki nie mają sobie równych. Jednak te z piekarnika także są pyszne. Zawierają mało tłuszczu, są dużo zdrowsze. No i można ich zdecydowanie więcej zjeść!
Składniki:
- 700 g obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do warzyw. Cebulę również zetrzeć. Powstałą masę lekko odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu. Odciśnięty płyn pozostawić w osobnej misce. Po kilku minutach zlać płyn z nad osadu, a wtrąconą mąkę dodać do ziemniaków.
- Do startych ziemniaków i cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, sól i pieprz, a także olej. Dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować go dodatkowym olejem (to ważne, aby placki nie przywarły do papieru). Następnie wykładać po łyże masy ziemniaczanej, rozpłaszczając je łyżką.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i piec 40-45 minut. W połowie pieczenia przewrócić placki na drugą stronę.
- Smakują przepysznie z sosem czosnkowym, koperkowym lub kwaśną śmietaną.