Quesadilla z indykiem i ostrym sosem, czyli kolejne danie z serii meksykańsko-amerykańskich. Może być także z kurczakiem, lub innym ulubionym mięsem. Ja dla odmiany wybrałam indyka. Mięso można usmażyć lub zgrillować. Danie bardzo proste i pyszne. Sos możecie wykorzystać gotowy, lub przygotować go samodzielnie.
Składniki (6 niedużych szt):
- 300 g fileta z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 100 g sera cheddar
- 6 tortilli o średnicy 20 cm.
Ostry sos pomidorowy-chili Tex-Mex:
- 2 duże pomidory
- 1 ostra papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona lub żółta lub zielona (może być mix)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz czarny
- łyżka mielonej czerwonej papryki
- świeża kolendra
- 2 łyżki oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka oczyścić i pokroić w kostkę lub cienkie paski. Dodać słodką, ostrą oraz wędzoną paprykę mieloną, mieloną kolendrę, sól, pieprz, oraz oliwę. Wymieszać. Marynować mięso przez godzinę w przyprawach. Następnie usmażyć na patelni, przez kilka minut, na dosyć intensywnym ogniu, aby były rumiane z zewnątrz, a soczyste w środku.
- Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Chili również drobno posiekać, a paprykę pokroić w paski.
- Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, następnie czosnek Dodać chili, paprykę, słodką mieloną paprykę, cukier. Smażyć chwilę. Dodać pomidory. Smażyć na intensywnym ogniu, aż sos ładnie się zagęści. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i posiekaną świeżą kolendrą.
- Na połowie placka tortilli ułożyć kurczaka, trochę sosu, oraz posypać tartym cheddarem. Złożyć na pół. Lekko docisnąć.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 5-7 minut. Pokroić na 3 trójkąty. Można też zapiec w grillu elektrycznym.