Taka młoda kapusta to pyszne sezonowe danie. Może stanowić samodzielny posiłek, lub dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 głowka młodek kapusty (ok. 1-1,2kg)
- 1 nieduża cebula żółtka lub czerwona
- 260 g kiełbasy
- 1-2 łyżeczki masła
- 4 łyżki wody
- pęczek koperku
- przyprawy: ok. 1 łyżeczka cukru, octu, 2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Z kapusty odrzucić zewnętrzne, grube, brzydkie liście. Wykroić głąb. Głowkę pokroić na 4 części, a następnie poszatkować.
Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy lekko się zarumieni, a tłuszcz nieco wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć jeszcze chwilę.
Dodać masło, kapustę oraz ok. 3-4 łyżki wody. Przykryć i dusić ok. 25 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu.
Odkryć, zwiększyć nieco moc grzania i smażyć jeszcze ok. 8-10 minut, aby ewentualny nadmiar płynu odparował. W tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodać także posiekany koperek.