Przepyszne na ciepło i na zimno. Drożdżowe sakiewki nadziane pieczarkami, kiełbasą, a także chorizo. Przekąski idealne na wieczór filmowy lub drugie śniadanie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 1 małe jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 110 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
dodatkowo:
- 1 pętko ulubionej kiełbasy
- kilka plastrów chorizo
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 g pieczarek
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- garść startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać połowę letniego mleka oraz cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Przez 5-7 minut wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). Można też wyrobić ciasto ręcznie. W razie potrzeby doczynić trochę mąki.
- Miskę z ciastem przykryć z folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżce oleju, aby pozbyć się z nadmiaru wody. Usmażone pieczarki przestudzić. Cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w talarki.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w kwadrat na grubość 4-5 mm. Pociąć na 12-14 mniejszych kwadracików.
- Kwadraciki posmarować sosem i ułożyć po trochu wszystkich składników. Skleić dwa przeciwległe rogi kwadratu, tworząc sakiewkę.
- Wierzch posypać serem.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15-20 minut. Do zarumienienia.