przekąski z chorizo
inne wypieki przekąski Sylwester WYTRAWNIE

Drożdżowe przekąski z chorizo i kiełbasą

przekąski z chorizo

Przepyszne na ciepło i na zimno. Drożdżowe sakiewki nadziane pieczarkami, kiełbasą, a także chorizo. Przekąski idealne na wieczór filmowy lub drugie śniadanie.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 1 małe jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 110 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła

dodatkowo:

  • 1 pętko ulubionej kiełbasy
  • kilka plastrów chorizo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g pieczarek
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • garść startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać połowę letniego mleka oraz cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko, jajko, oraz roztopione, letnie masło. Przez 5-7 minut wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki). Można też wyrobić ciasto ręcznie. W razie potrzeby doczynić trochę mąki.
  3. Miskę z ciastem przykryć z folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżce oleju, aby pozbyć się z nadmiaru wody. Usmażone pieczarki przestudzić. Cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę w paski lub kostkę. Kiełbasę pokroić w talarki.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w kwadrat na grubość 4-5 mm. Pociąć na 12-14 mniejszych kwadracików.
  6. Kwadraciki posmarować sosem i ułożyć po trochu wszystkich składników. Skleić dwa przeciwległe rogi kwadratu, tworząc sakiewkę.
  7. Wierzch posypać serem.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 15-20 minut. Do zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *