śniadaniowe muffiny
śniadanie WYTRAWNIE

English Muffins z jajkiem i szynką

To jedno z moich ulubionych śniadań. Angielskie muffiny z jajkiem gotowanym na twardo, roztopionym cheddarem i szynką. A w dzisiejszej wersji na bogato, jeszcze z duszonymi pieczarkami.

Składniki:

  • 4 bułki English Muffin
  • 4 plastry topionego cheddara
  • 4 plastry szynki
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g pieczarek
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz czarny
  • 1-2 łyżeczki majonezu lub sosu tatarskiego

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Podsmażyć je na patelni, na łyżeczce masła. Smażyć aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki się lekko zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.

Bułki przekroić na pół. Na dolnej połówce umieścić plaster sera, trochę pieczarek, plaster szynki, oraz kilka plastrów jajka. Można też dać niewielką ilość majonezu lub sosu tatarskiego. Przykryć drugą połówką.

Zapiekać kilka minut w tosterze lub grillu elektrycznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *