Bardzo smaczny, wegetariański obiad. Połączenie dyni, z pieczoną papryką i pomidorami sprawiło, że jest to najlepszy sos dyniowy jaki jadłam.
Składniki:
- 400 g dyniowego puree (z dyni zwyczajnej lub Hokkaido)
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 100 ml śmietanki 20%
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 nieduża cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny
- szczypta chilli
- makaron tagliatelle
Sposób przygotowania:
Z papryki wykroić środki. Pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pomidory przykroić na pół i umieścić w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Skropić je oliwą z oliwek i oprószyć mieloną kolendrą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 35 minut.
Z jeszcze ciepłej papryki oraz pomidorów zdjąć skórki.
Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać słodką mieloną paprykę. Wymieszać. Dodać puree dyniowe, śmietankę oraz serek topiony. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia sera.
Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki pieczoną paprykę oraz pomidory (dodać też sok z pieczonych pomidorów). Wymieszać. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.