pieczone ziemniaki
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone ziemniaki nadziane puree i kiełbaską

pieczony ziemniak z kiełbasą
pieczony ziemniak z kiełbasą

Przepyszne, pieczone ziemniaczki z nadzieniem. Idealna, jesienna propozycja obiadowa. Sycące i proste w przygotowaniu danie.

Składniki (2-3 osobowa porcja):

  • 3 spore ziemniaki (600 g)
  • 200 g kiełbasy śląskiej lub innej ulubionej
  • 2 plastry sera żółtego gołda
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszorować. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem. Wbić widelec lub inny szpikulec żeby sprawdzić czy są miękkie w środku (ale nie wolno ich rozgotować). Odlać, przestudzić. Przekroić na pół.
  2. Kiełbasę pokroić w kostkę. Usmażyć na suchej patelni, aż ładnie się zarumieni.
  3. Za pomocą łyżeczki częściowo wydrążyć ziemniaki. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  1. Do wydrążonego miąższu dodajemy posiekany szczypiorek, masło oraz mleko, tworząc puree. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Wydrążone ziemniaki nafaszerować puree. Następnie wyłożyć posiekany lub stary ser. Na sam wierzch wyłożyć podsmażoną kiełbaską.
  1. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (grzanie góra-dół).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *