Przepyszne, pieczone ziemniaczki z nadzieniem. Idealna, jesienna propozycja obiadowa. Sycące i proste w przygotowaniu danie.
Składniki (2-3 osobowa porcja):
- 3 spore ziemniaki (600 g)
- 200 g kiełbasy śląskiej lub innej ulubionej
- 2 plastry sera żółtego gołda
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować. Gotować ok. 40 minut pod przykryciem. Wbić widelec lub inny szpikulec żeby sprawdzić czy są miękkie w środku (ale nie wolno ich rozgotować). Odlać, przestudzić. Przekroić na pół.
- Kiełbasę pokroić w kostkę. Usmażyć na suchej patelni, aż ładnie się zarumieni.
- Za pomocą łyżeczki częściowo wydrążyć ziemniaki. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do wydrążonego miąższu dodajemy posiekany szczypiorek, masło oraz mleko, tworząc puree. Doprawić solą i pieprzem.
- Wydrążone ziemniaki nafaszerować puree. Następnie wyłożyć posiekany lub stary ser. Na sam wierzch wyłożyć podsmażoną kiełbaską.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (grzanie góra-dół).