Sałatka z rozpływającym się w ustach, aromatycznym kurczakiem. Z lekko indyjskim twistem, dzięki dodatkowi pasty Mild Curry. Pyszne, sycące, a jednocześnie lekkie danie.
Składniki (3 osobowa porcja):
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczki przyprawy do drobiu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki pasty Mild Curry (zamiast tego można użyć szczyptę mielonych nasion kolendry, kuminu i curry)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 główki sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 pomidory (lub dwie garście pomidorków koktajlowych)
- 1 zielony ogórek
- garść posiekanego szczypiorku
- garść ulubionych ziaren (słonecznik dynia, orzeszki piniowe)
sos: 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Dodać przyprawy oraz oliwę. Wymieszać. Włożyć na godzinę do lodówki. Usmażyć na patelni, na dosyć sporym ogniu, często mieszając (smażyć kilka minut). Mięso musi być ścięte.
- W misce wymieszać porwane kawałki sałaty, pokrojoną paprykę, pomidora i ogórka, a także posiekany szczypior i ziarna.
- Na wierzch wyłożyć kurczaka. Polać sosem.