

To ciekawa wersja kotletów mielonych. Kotlety w sosie pomidorowym z chrupiącymi grzankami. Prosto i pysznie. Do tego nie trzeba stać godzinami w kuchni. Szybkie jedzenie.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej (+ 2-3 łyżki do obtoczenia kotletów)
- 1 małe jajko
- 1 słoik dobrej jakości sosu pomidorowego (kupny lub domowy)
- kilka kromek chleba (zwykły, tostowy, mogą być też bułki, bagietki) + 2 łyżki masła + ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, mieloną paprykę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i wyrobić masę rękoma, aż wszystko będzie dobrze połączone. Uformować okrągłe kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut, do zarumienienia. Zalać sosem pomidorowym. Gotować 15-20 minut, aby kotleciki doszły w środku.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Powstałym masełkiem posmarować kromki chleba. Zapiekać je w 200 stopniach (bez termoobiegu) ok. 6 minut.