kotlety w sosie pomidorowym
dania główne WYTRAWNIE

Kotleciki w pomidorach z grzankami

kotleciki w pomidorach
kotleciki w pomidorach

To ciekawa wersja kotletów mielonych. Kotlety w sosie pomidorowym z chrupiącymi grzankami. Prosto i pysznie. Do tego nie trzeba stać godzinami w kuchni. Szybkie jedzenie.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej (+ 2-3 łyżki do obtoczenia kotletów)
  • 1 małe jajko
  • 1 słoik dobrej jakości sosu pomidorowego (kupny lub domowy)
  • kilka kromek chleba (zwykły, tostowy, mogą być też bułki, bagietki) + 2 łyżki masła + ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, mieloną paprykę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i wyrobić masę rękoma, aż wszystko będzie dobrze połączone. Uformować okrągłe kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut, do zarumienienia. Zalać sosem pomidorowym. Gotować 15-20 minut, aby kotleciki doszły w środku.

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Powstałym masełkiem posmarować kromki chleba. Zapiekać je w 200 stopniach (bez termoobiegu) ok. 6 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *