Wyśmienite wytrawne śniadanie. Muffinki z chleba tostowego wypełnione szynką, pieczarkami i innymi składnikami. Całość zalana jajkami i zapieczona.
Składniki:
- 9 kromek chleba tostowego
- kilka podsmażonych na maśle pieczarek
- 1 parówka
- 2-3 plastry szynki
- kawałek czerwonej papryki
- kilka gałązek szczypiorku
- 5 jaj
- garść startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Od kromek chleba tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować wałkiem. To naprawdę bardzo proste. Chleb tostowy jest miękki i daje się łatwo wałkować.
Dołki blachy na muffinki porządnie wysmarować masłem. W każdym umieścić po rozwałkowanej kromce chleba. Wypełnić je pokrojonymi składnikami oraz serem. Zalać roztrzepanymi jajkami z łyżką mleka.
Łyżkę masła roztopić. Odsłonięte kawałki chleba skropić masłem, aby się nie wysuszyły podczas pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (grzanie góra-dół, środkowa półka).