tostowe muffinki
śniadanie WYTRAWNIE

Tostowe muffiny z szynką i pieczarkami

tostowe muffinki

Wyśmienite wytrawne śniadanie. Muffinki z chleba tostowego wypełnione szynką, pieczarkami i innymi składnikami. Całość zalana jajkami i zapieczona.

Składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego
  • kilka podsmażonych na maśle pieczarek
  • 1 parówka
  • 2-3 plastry szynki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 5 jaj
  • garść startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Od kromek chleba tostowego odkroić skórki. Każdą kromkę rozwałkować wałkiem. To naprawdę bardzo proste. Chleb tostowy jest miękki i daje się łatwo wałkować.

Dołki blachy na muffinki porządnie wysmarować masłem. W każdym umieścić po rozwałkowanej kromce chleba. Wypełnić je pokrojonymi składnikami oraz serem. Zalać roztrzepanymi jajkami z łyżką mleka.

Łyżkę masła roztopić. Odsłonięte kawałki chleba skropić masłem, aby się nie wysuszyły podczas pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (grzanie góra-dół, środkowa półka).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *