Makaron z kurczakiem w sosie kurkowo-serowym. Sos jest bardzo kremowy, świetnie pokrywa makaron. Wyśmienite, szybkie danie. Ten sos sprawdzi się także do innych dań.
Składniki (4 porcje):
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 200 g kurek
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 duża garść startego żółtego sera (gouda lub mix goudy z ementalerem)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przyprawy warzywko
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- makaron świderki
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżeczką przyprawy warzywko oraz słodką, mieloną papryką. Na patelni, na oleju podsmażyć kurczaka (smażyć kilka minut, aż się zetnie). Zdjąć z patelni.
Kurki oczyścić, najlepiej na sucho szczoteczką. Na tej samej patelni, na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać kurki (większe przekroić na pół). Dusić pod przykryciem kilka minut. Dodać śmietankę, usmażonego kurczaka. Gotować kolejne kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać ser oraz ugotowany makaron. Wymieszać.