kotlety jajeczne
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

3 składnikowe kotlety jajeczne

Proste, wegetariańskie kotlety, do których potrzebujecie zaledwie 3 składniki, oraz proste przyprawy, które każdy ma w swojej kuchni.

Składniki:

  • 12 jaj 
  • pęczek szczypiorku 
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. 10 jaj ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
2. Dodać posiekany szczypiorek, sól (ok. 2/3 łyżeczki), trochę czarnego pieprzu, 2 surowe jajka, oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. 
3. Z masy uformować kulki. Każdą obtoczyć w bułce tartej. 
4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Kotlety smażyć kolor z każdej strony (po kilka minut). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *