W moim ulubionym sklepie mięsnym mieli ogromną ilość pięknego, świeżego mięsa z indyka. Po prostu nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Dobrze przyrządzone mięso z indyka jest naprawdę pyszne, a żeby nam się nie przejadło, przygotowałam je na trzy różne sposoby.
Sznycle z indyka
- kilka plastrów filetu z indyka (ok. 400g)
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywko
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- kilka łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć przyprawami. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu kilka minut z każdej strony. Takie kotlety są idealne do obiadu z ziemniaczkami i surówką.
Shoarma z indyka
- 400 g filetu z piersi indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- szczypta chili w proszku
- 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta kuminu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Mięso pokroić w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny lub limonki oraz oliwę z oliwek. Marynować ok godzinę. Usmażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Rewelacyjnie smakują podane z dipem koperkowo – czosnkowym (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz).
Grillowane filety z indyka
- 300 g piersi z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Filety pokroić w dosyć spore, ale płaskie kawałki. Oprószyć przyprawami. Wymieszać z oliwą z oliwek. Marynować ok. godzinę. Smażyć na grillowej patelni lub grillować na klasycznym grillu.