indyk
dania główne WYTRAWNIE

Indyk na 3 sposoby

indyk

W moim ulubionym sklepie mięsnym mieli ogromną ilość pięknego, świeżego mięsa z indyka. Po prostu nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Dobrze przyrządzone mięso z indyka jest naprawdę pyszne, a żeby nam się nie przejadło, przygotowałam je na trzy różne sposoby.

Sznycle z indyka

  • kilka plastrów filetu z indyka (ok. 400g)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywko
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • kilka łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć przyprawami. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu kilka minut z każdej strony. Takie kotlety są idealne do obiadu z ziemniaczkami i surówką.

Shoarma z indyka

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mięso pokroić w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy, sok z cytryny lub limonki oraz oliwę z oliwek. Marynować ok godzinę. Usmażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Rewelacyjnie smakują podane z dipem koperkowo – czosnkowym (2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz).

Grillowane filety z indyka

  • 300 g piersi z indyka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy złocisty kurczak
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Filety pokroić w dosyć spore, ale płaskie kawałki. Oprószyć przyprawami. Wymieszać z oliwą z oliwek. Marynować ok. godzinę. Smażyć na grillowej patelni lub grillować na klasycznym grillu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *