Pyszne roladki z kurczaka w cieniutkich, chrupiących plastrach boczku. Podane w towarzystwie aromatycznych pieczonych ziemniaczków.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak (nie jestem zwolenniczką gotowych mieszanek przypraw, ale tą akurat bardzo lubię i często stosuję)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony
- 50 g żółtego sera
- 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego
ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeży koperek do podania
Sposób przygotowania:
1. Filety pokroić w możliwie największe plastry. Lekko je rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć przyprawami. Na środku umieścić słupek żółtego sera (ilość wedle waszych upodobań, ja lubię porządnie nadziane). Zawinąć roladkę. Każdą dosyć szczelnie owinąć cieniutkimi plastrami boczku (2 plasterki na jedną roladkę).
2. Ziemniaczki obrać lub dobrze wyszorować. Pokroić w łódeczki. Wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Wymieszać z marynatą (mielona papryka, kolendra, zioła prowansalskie, oregano, chili, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek, oliwa z oliwek).
3. Ziemniaczki i roladki z kurczaka wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 25-30 minut.
4. Podawać ze świeżym koperkiem i ulubionymi sosami.