pieczone filety
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe śniadanie Wielkanoc WYTRAWNIE

Paprykowe filety z zieloną czubrycą

pieczone filety

Najbardziej lubię domowe wędliny, które przygotowuję, za każdym razem dodając inną mieszankę przypraw. Nigdy się nie nudzi i świetnie smakuje na kanapki. Ten filet jest naprawdę bardzo paprykowy, z czosnkiem, oraz ziołową nutą. 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 700g)
  • 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • rękaw do pieczenia, lub zamykane naczynie

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. 
2. Pozostałe wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Gotową marynatą natrzeć mięso. 
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Związać. Nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła wyjść. 
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 40-50 minut. Większe filety, koniecznie 50 minut. Mięso musi mieć ok. 85 stopni w środku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *