Najbardziej lubię domowe wędliny, które przygotowuję, za każdym razem dodając inną mieszankę przypraw. Nigdy się nie nudzi i świetnie smakuje na kanapki. Ten filet jest naprawdę bardzo paprykowy, z czosnkiem, oraz ziołową nutą.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (ok. 700g)
- 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- rękaw do pieczenia, lub zamykane naczynie
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek.
2. Pozostałe wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Gotową marynatą natrzeć mięso.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Związać. Nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para mogła wyjść.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 40-50 minut. Większe filety, koniecznie 50 minut. Mięso musi mieć ok. 85 stopni w środku.