koperkowe kopytka
dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Koperkowe kopytka

koperkowe kopytka
koperkowe kapytka

Kolejna ciekawa odmiana od klasycznych kopytek. Wystarczy dodać pęczek drobno posiekanego świeżego koperku, a danie przestanie być nudne i monotonne. Koperek jest wyczuwalny. Kopytka mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs i sosów.

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • płaska łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • duży pęczek koperku

Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić ciasto, aby było gładkie.

Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki.

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *