

Kolejna ciekawa odmiana od klasycznych kopytek. Wystarczy dodać pęczek drobno posiekanego świeżego koperku, a danie przestanie być nudne i monotonne. Koperek jest wyczuwalny. Kopytka mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs i sosów.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duże jajko lub 2 małe
- płaska łyżeczka soli
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- duży pęczek koperku
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.
Do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić ciasto, aby było gładkie.
Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 4 minut na małym ogniu.