pulpety w sosie pomidorowym
dania główne WYTRAWNIE

Pulpeciki w pomidorach

pulpeciki w pomidorach
pulpeciki w sosie pomidorowym

Pyszne, klasyczne pulpeciki w sosie pomidorowym. Jednak dodatek ciekawych ziół, nadaje świetnego aromatu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża passata pomidorowa
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół Ojca Mateusza (czosnek 17,6%, majeranek 13,2%, pieprz czarny, cebula 9,7%, bazylia, kolendra, papryka słodka 8,8%, gorczyca, kurkuma, imbir, oregano, kminek, lubczyk, papryka chili, tymianek, pieprz zielony, liście laurowe, rozmaryn)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • sporo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać łyżeczkę ziół Ojca Mateusza, 1 nieduże jajko, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptę pieprzu. Wyrobić masę rękoma.

Z masy uformować nieduże kulki. Obtoczyć je w mące (otrzepując w dłoniach z nadmiaru mąki).

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pulpeciki, do lekkiego zarumienienia. Zdjąć je z patelni.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć kolejne 1-2 minuty. Ponownie dodać pulpeciki. Wszystko zalać passatą pomidorową. Dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *