Pyszne, klasyczne pulpeciki w sosie pomidorowym. Jednak dodatek ciekawych ziół, nadaje świetnego aromatu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża passata pomidorowa
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół Ojca Mateusza (czosnek 17,6%, majeranek 13,2%, pieprz czarny, cebula 9,7%, bazylia, kolendra, papryka słodka 8,8%, gorczyca, kurkuma, imbir, oregano, kminek, lubczyk, papryka chili, tymianek, pieprz zielony, liście laurowe, rozmaryn)
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- sporo mielonego pieprzu
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać łyżeczkę ziół Ojca Mateusza, 1 nieduże jajko, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki soli oraz sporą szczyptę pieprzu. Wyrobić masę rękoma.
Z masy uformować nieduże kulki. Obtoczyć je w mące (otrzepując w dłoniach z nadmiaru mąki).
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pulpeciki, do lekkiego zarumienienia. Zdjąć je z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Smażyć kolejne 1-2 minuty. Ponownie dodać pulpeciki. Wszystko zalać passatą pomidorową. Dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku.