calzone
dania główne inne wypieki pizza WYTRAWNIE

Calzone z kurczakiem

calzone z kurczakiem

Jeżeli uwielbiacie pizzę, a chcielibyście odrobinę odmiany, to calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Jest to pizza w kształcie pieroga. A nadzienie zamknięte jest w chrupiącym cieście. Farsz możecie przygotować z ulubionych składników. Polecam, z kawałkami smażonego lub pieczonego kurczaka.

Składniki:
CIASTO:

  • 400-420 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 

dodatkowo: 1 jajko+ 1 łyżka mleka, sezam
FARSZ:

  • 300 g filetu z kurczaka (+papryka słodka, papryka ostra, czosnek świeży lub granulowany, curry, kolendra mielona, sól, pieprz czarny, oliwa z oliwek) 
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 200 g sera mozzarella (starty lub pokruszony)
  • sos pomidorowy (kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz czarny, oregano, bazylia)

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, oraz połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia. 
2. Mąkę przełożyć do miski. Dodać pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże, sól, oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto kilka minut, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Nie powinno się zbyt mocno kleić. Ewentualnie doczynić trochę mąki. 
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
4. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, kilka minut, aż mięso się zarumieni. 
5. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Na patelni, na niewielkiej ilości masła lub oliwy podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, aby pieczarki się zarumieniły. Doprawić solą i pieprzem.
6. Paprykę pokroić w paski. 
7. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać. Podzielić na 4-6 części. Rozwałkować ok. 20 cm kółka. 
8. Na połowie placka rozsmarować 1-2 łyżki sosu. Wyłożyć trochę pieczarek z cebulką, kurczaka oraz ser. Przykryć drugą połową placka. Dokładnie skleić. Uformować falbankę pieroga. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem.
9. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok 25 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *