Jeżeli uwielbiacie pizzę, a chcielibyście odrobinę odmiany, to calzone będzie strzałem w dziesiątkę! Jest to pizza w kształcie pieroga. A nadzienie zamknięte jest w chrupiącym cieście. Farsz możecie przygotować z ulubionych składników. Polecam, z kawałkami smażonego lub pieczonego kurczaka.
Składniki:
CIASTO:
- 400-420 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 220 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
dodatkowo: 1 jajko+ 1 łyżka mleka, sezam
FARSZ:
- 300 g filetu z kurczaka (+papryka słodka, papryka ostra, czosnek świeży lub granulowany, curry, kolendra mielona, sól, pieprz czarny, oliwa z oliwek)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 200 g sera mozzarella (starty lub pokruszony)
- sos pomidorowy (kilka łyżek passaty pomidorowej, sól, pieprz czarny, oregano, bazylia)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, oraz połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
2. Mąkę przełożyć do miski. Dodać pozostałą wodę, rozpuszczone drożdże, sól, oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto kilka minut, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Nie powinno się zbyt mocno kleić. Ewentualnie doczynić trochę mąki.
3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, kilka minut, aż mięso się zarumieni.
5. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Na patelni, na niewielkiej ilości masła lub oliwy podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, aby pieczarki się zarumieniły. Doprawić solą i pieprzem.
6. Paprykę pokroić w paski.
7. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać. Podzielić na 4-6 części. Rozwałkować ok. 20 cm kółka.
8. Na połowie placka rozsmarować 1-2 łyżki sosu. Wyłożyć trochę pieczarek z cebulką, kurczaka oraz ser. Przykryć drugą połową placka. Dokładnie skleić. Uformować falbankę pieroga. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem.
9. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok 25 minut.